Amiket írok

T4xi

2009/02/15. - írta: Pacey

Negyedik sebesség

 

 Az immáron negyedik részénél járó Taxi-széria után már korántsem csak a visszapillantó tükörről lógó CD-lemezek, és szagtalanító-rengeteg, valamint a kormánykereket borító szőrös izé jutnak eszünkbe a személyszállító kisiparosokról, hanem az is, milyen cool is lehet Marseille San Fransiscót is lepipáló meredek utcáin egy tuning-taxival száguldozni.

 

 

A Taxi- filmeket lehet szeretni, és lehet fanyalogni. Ettől még tény, hogy az utóbbi idők legsikeresebb francia, és alighanem európai filmes franchise-járól beszélünk. A Peugeot-jával Marseille és Párizs-szerte gátlástalanul száguldozó Daniel és társai hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvendenek. A Taxi saga sikerét alighanem leginkább ezen három összetevőnek köszönheti: 1) szerethető karakterek, 2) szélvészgyors autók, 3) jó zene. Nézzük meg mindet szépen sorjában!

 

Útitársak

 

Samy Naceri

 A sebességmániás taxis Daniel Morales megformálójából a film legtöbb szereplőjéhez hasonlóan, a Taxi csinált sztárt. Luc Besson úgy gondolhatta, neve a stáblistán elegendő lehet a sikerhez, ha pedig a film megbukik, akkor némi vigaszt jelenthet, hogy legalább a színészeknek nem kellett olyan sok pénzt kicsengetni. A közös munkából végül a producer is, Naceri is jól jött ki. 1994-ben a Leon, a profiban már találkozhattunk ugyan vele, ám valljuk meg, kevesen jegyeztük meg magunknak a most 46 esztendős színész nevét. Manapság azonban már valódi csillagnak számít hazájában, s saját produkciós irodája ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, testvérével, Bibivel együtt. Olyan filmekben tűnt még fel, mint például A pók fészke (Florent Emilio Siri, 2002), amiben egy lopott laptopokkal üzletelő banda fejét alakítja, vagy a szintén akciódús Becsületkódex (Manuel Boursinhac, 2002). Komolyabb művekben is igyekszik kipróbálni magát, szerepelt Rachid Bouchareb Indigenes (2006) című drámájában is.

 

Frédéric Diefenthal

 A francia színész nevéről is alighanem először a Taxi-filmek autóvezetés terén cimborájához képest kevésbé tálentumos zsaruja, Emilien Coutant-Kerbalec kétbalkezes, ugyanakkor roppant szerethető figurája ugrik be. A korábban színpadon és a televízió képernyőjén szereplő Diefenthalt is az autótörős széria tette Európa-szerte ismertté. Az ajtók megnyíltak előtte, s hamarosan sorra kapta a szerepeket. Feltűnt például Sophie Marceau oldalán a Belphégor – A Louvre fantomjában (Jean-Paul Salomé, 2001), vagy a szintén meglehetősen komor thrillerben, a Hatodikban (Alain Berberian, 2000). A sötét oldalon tett séta után hamar visszatért a könnyedebb hangvételű darabokhoz, mint a vicces A kullancs (Alexandre Castagnetti, Corentin Julius, 2004), amiben Titoffnak végszavazhatott.

 

 

Marion Cotillard

 A Daniel barátnőjét alakító Marion Cotillard is sokat köszönhet a Taxi-filmeknek, bár már előtte is ismert televíziós színésznőnek számított hazájában. Az ő szerződése három részről szólt a széria alkotóival, a legújabb folytatásban ő már nem fog feltűnni. Ha azt mondtuk a többiekről, hogy a „taxizásnak” köszönhetően sztárok lettek, ő úgy tűnik, még előrébb jár már ezen az úton, hiszen egyre fontosabb és komolyabb szerepekkel találják meg. Yann Samuell Szeress, ha mersz (2003), című, fura, ám kétségtelenül különleges filmjében mutatta meg talán először, hogy többre hivatott a szimpla „a főszereplő csaja”-szerepeknél. Ezt követte Jean-Pierre Jeunet szép mozija, a Hosszú jegyesség (2004), valamint Abel Ferrara Mária Magdolnája (2005). Ezek után úgy tűnik Hollywood is kezd felfigyelni rá, fontos szerepet kapott Russel Crowe mellett a poharazgatós Bor, mámor, Provence-ban (Ridley Scott, 2006). Az igazi áttörést pedig alighanem az idei év hozza meg számára, a La Mome (Olivier Dahan, 2007) című életrajzi drámában ő alakítja ugyanis a legendás sanzonénekesnőt, Edith Piafot. Ha belegondolunk, mostanában milyen népszerű a biopic műfaja, s hogy hány díj vándorolt híres zenészeket, énekeseket megformáló színészkollegái kezébe, semmi sem elképzelhetetlen…

 

 

Emma Sjöberg (Emma Wyklund)

 Az Emilien vágyainak tárgyát alakító Emma Sjöberg a legtapasztalatlanabb színész a társaságból. A Taxi folytatásai mellett ritkán láthatjuk a mozikban. A korábbi szupermodell egy tv-show házigazdája, valamint a svéd Elle magazin számára ír cikkeket a mindennapokban, s csak néha ruccan ki a filmvászonra. Első ilyen jellegű tapasztalatait még George Michael egy videoklipjében szerezte, aki egy időben roppant szívesen szerepeltetett topmodelleket maga mellett. A 177 cm magas Emma kétgyermekes anyuka, boldog párkapcsolatban él, s újabban immár párja vezetéknevét felvéve Emma Wyklundként találkozhatunk vele a stáblistán.

 

 Géppark

 

Peugeot 406

Motortérfogat: 2230 cm3

Teljesítmény: 160 LE

Végsebesség: 214 km/h

Ár: 6,6 millió forint

 

 

Peugeot 407

Motortérfogat: 3001 cm3

Teljesítmény: 320 LE

Végsebesség: 230 km/h

Ár: 11,6 millió forint

 

 

Mercedes Benz 500E

Motortérfogat: 4973 cm3

Teljesítmény: 500 LE

Végsebesség: 250 km/h

 

 

 

Mitsubishi Lancer Evolution

Motortérfogat: 1997 cm3

Teljesítmény: 286 LE

Végsebesség: 250 km/h

Ár: 11 millió forint

 

 Fülbe-való

 

Ha népszerű filmet akarunk csinálni, annak jó zenéje is kell, hogy legyen. De Serge Gainsbourg már nem trendi, Yann Tiersen meg olyan fura lenne egy ilyen férfias száguldozáshoz. Mindenesetre sikerült megoldani a feladatot, s a filmek zenéje is meglehetős népszerűségnek örvend, bár sok filmrajongó azért csóválta a fejét, hogy a Ponyvaregény főcímdalát azért nem kellett volna kölcsönvenni. Bessonékat nem nagyon hatotta meg, mit mondanak a vájtszeműek, az ominózus zene (’Misirlou’) azóta is minden részben felcsendül, s most már nagyjából annyi embernek jut róla eszébe a Taxi, mint ahánynak Tarantino klasszikusa. Az első rész zenéjéért az egyik legjobb francia, és legjobb marseille-i hip-hop csapat, a némileg hírhedt IAM egyik alapítója Philippe Fragione (művésznevén: Le Akhenaton) felelt legnagyobb részben. A soundtrack népszerű lett, és alighanem jól is fogyott. A negyedik részben szerencsére már nem kell végighallgatnunk ugyanúgy azt a bizonyos számot. Időközben ugyanis a Black Eyed Peas is elkészítette belőle a maga verzióját (’Pump it’).

 

Címkék: film t4xi taxi 4
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miklosmohr.blog.hu/api/trackback/id/tr27945309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása