Amiket írok

Tau Cerámica helyett Caja Laboral

2009/11/18. - írta: Pacey

 A cikk a SLAM Magazin decemberi számában olvasható teljes terjedelemben.

 

 

Csempe helyett pénz

 

Caja Laboral lett a Tau Cerámicából

 

Az idei szezonban már hiába keressük a TAU Cerámica nevét az európai kosárlabdával foglalkozó híradásokban. A baszk csapat, és az őket 1986 óta támogató kerámiaipari cég a nyáron közös megegyezéssel szerződést bontott. Az eddigi névadó szponzor anyagilag nehéz helyzetbe került, az egyesület pedig olyan szponzort szeretett volna, amelyik lehetővé teszi az utóbbi években megszokott ambíciózus célok elérését. A szakítás után elkezdődtek a találgatások. Sokáig a Rafael Nadalt is támogató MAPFRE nevű spanyol biztosító nevét emlegették a csapattal kapcsolatban, ám hamar kiderült, a Caja Laboral bank lesz az új névadó. A felek négyéves szerződést kötöttek, a pénzintézet ez idő alatt évi körülbelül kétmillió eurót áldoz a kosárcsapatra. A csapat a nyáron szerződtette többek között Walter Herrmannt a Detroit Pistonsból, az izraeli Eliyahut, vagy a spanyol bajnokságba tavaly berobbanó pontgyárost Brad Olesont.  A jövőbeni jó szereplésnek tehát úgy fest, a pénz nem lehet akadálya. A TAU és néhány meghatározó játékos távozásából azonban lezárult 23 évig tartó roppant sikeres időszak, mely sok emlékezetes pillanatot adott, és amely a baszk egyesületet a legnagyobbak közé emelte.

 

Dávid Kornél szereplése

A magyar kosárlabdarajongók körében a baszk gárda akkor vált a talán legismertebb európai csapattá, amikor honfitársunk ott szerepelt, és ennek okán a sporthírekben sokszor számoltak be eredményeikről. Kornél az NBA-ben első évének bizonyos szakaszait leszámítva soha nem töltött be túlságosan fontos szerepet a rotációban, itt azonban egy igazi élcsapat meghatározó játékosaként lépett pályára hétről hétre. Spanyolországba úgy érkezett, hogy előtte nyert egy bajnokságot a Zalgiris Kaunas színeiben, melyből már vastagon kivette a részét. A döntőbeni ellenfél legjobbja, a vajkezű Arvydas Macijauskas szintén a baszkoknál kötött ki ekkor. Egyiküknek sem kellett sok, hogy beilleszkedjenek a bivalyerős bajnokságba, ám az igazi kiugró sikerre egy szezont még várni kellett. A gárda ekkor az Euroliga döntőjéig menetelt, ahol azonban a Maccabi győzött végül. A fináléba kerülés kiharcolásában az elődöntőben szerzett dupla-duplájával Kornél is komoly részt vállalt. Mikor a következő idény végén szerződése lejárt, természetesen marasztalták volna, emellett a Barcelona is bejelentkezett érte, ahol a keménységéről híres Dusko Ivanovics volt ekkor az edző, aki a TAU-nál dolgozott együtt a magyar erőcsatárral, és nagyon megszerette kemény csupaszív játékát. Kornél azonban ekkor már pályafutása végén kisebb csapatba vágyott, és kikosarazta a gigászokat.

 

Scola, a rekorder

Luis Scola ma már a Houston Rockets kezdőcsapatában szerepel, és mindenki tudja ki is ő. Ugrani már soha nem fog, ám így is minőségi játékosnak számít az amerikai profiligában is. Amikor 2000-ben Vitóriába került, még lövése sem volt senkinek mire lesz majd jó a fiatal argentín. Két évvel korábban igazolt a spanyol másodosztályú Cabitel Gijón együtteséhez, melynek sajnos a tavalyi volt az utolsó idénye, a klub megszűnt. Scola segítségével ekkor feljutottak a legjobbak közé, a TAU pedig lecsapott rá, ám egy évig még kölcsönben visszaadták a kiscsapatnak, hadd edződjön. Ő pedig az Év Újonca lett. Most már a nagyok is igényt tartottak rá, ő pedig olyan jó játékkal hálálta ezt meg, hogy a magas posztokon szereplő két sztár, Victor Alexander és Fabricio Oberto mellett is tetemes játékidőt kapott, a következő évben pedig már csapata legjobb dobója lett. Hamar a közönség kedvence és a klub egyik szimbóluma lett. A csapatnál lehúzott hét éve alatt a remek irányítóval, a honfitárs Pablo Prigionival valóságos Stockalone párost alkotva rengeteg egyéni elismerést gyűjtött be, és a klub vitrinjébe is került tál, kupa, plakett, miegyéb, bőven. Ennek megkoronázása volt 2007. március hetedike, mikor a csapat az Euroligában a Maccabit fogadta. Scola hét pontra volt attól, hogy ő legyen a sorozat történetének pontkirálya. Az első öt percben berámolt nyolcat, nehogy a véletlenre legyen bízva az a rekord. A meccset végül 25 ponttal zárta, a csapat pedig kiütéssel győzött, amivel újabb rekordot állítottak be. Ez volt zsinórban a 26. győzelmük a legrangosabb kupában, amely egészen egyedülálló sorozat. Ekkor megkérdezték tőle, mi a titkuk. „ Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy idáig jutunk. Minden megváltozott. Ez is mutatja, milyen dolgoznak a klub játékosai, és egyéb alkalmazottai. – mondta. „Csodálatos, milyen gyorsan történik mindez. A lényeg, hogy harcoljunk. Harcolunk minden évben. Néha nyerünk, néha nem, de mindig keményen küzdünk. Ha így folytatjuk, előbb vagy utóbb megnyerjük az Euroligát is. Csak idő kérdése.” A szezon után azonban elhagyta Vitóriát, és Texasba költözött. Érdekes módon azonban az őt évek óta csábító Spurs feladta az érte folytatott küzdelmet, így a Rockets lett a befutó.  Scola azóta stabil NBA játékos, a rekord már régen megdőlt, Prigioni pedig a Real Madrid játékosa lett a nyáron. Változnak az idők. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miklosmohr.blog.hu/api/trackback/id/tr1001535248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása