Amiket írok

Hogyan legyek operatőr? - részlet

2009/02/16. - írta: Pacey

A cikk a VOX Mozimagazin 2006. júliusi, augusztusi és szeptemberi számaiban olvasható teljes egészében.

 

 Operatőrnek azt a személyt nevezzük, aki a film képi felvételeit készíti, illetve irányítja. Az operatőri munka magába foglalja mindenféle kamera segítségével való felvétel készítését, így tehát a tévéfelvételekét is. A hollywoodi filmgyártás esetében az operatőr feladatkörét több, a képkészítés különböző területeire szakosodott munkatárs tölti be. A világításért a vezető operatőr (director of photography) felel, a kamera mögött a forgató operatőr (kameraman) ül. Az operatőr a film stiláris koncepciójának figyelembevételével és a rendezővel egyeztetve dönt a forgatás során használandó eszközrendszerről (nyersanyag, kamera, objektívek, szűrők, lámpák, trükkök). A fővilágosító az ő instrukciói alapján összehangolja az egyes beállításoknál alkalmazott fényforrásokat, a kameraman pedig a kameratechnikát felügyeli. Az operatőr munkájához igen fontos lehet a díszlet-, látvány- illetve jelmeztervezővel való konzultáció, hiszen jelentős mértékben felel a film látványvilágáért.

Egy film fényképezése sokoldalú, rendkívül felkészült embert kíván. A szakma gyakorlásához a kifinomult szín- és formalátásra, nagyságbecslésre, térlátásra, látásélességre egyaránt szükség van. A színlátásnak, a színárnyalatok, és tónusok közötti különbségtételnek különösen nagy jelentősége van a fényviszonyok meghatározásakor, ill. a fényeffektusok létrehozása során. A képbeállítások, a képszögek és a gépmozgás szabályozásához jó térlátás szükséges.

A mozgásos tényezők az operatőr pályán szintén alapvető jelentőséggel bírnak. A finom kézmozgások összehangolása, a mozgások irányának, erejének pontos érzékelése mind a felvételek elkészítésénél, mind az előhívásnál elsőrendű fontosságú.

Az operatőr alkotó jellegű tevékenységet végez, amely elsősorban kreativitást igényel. Részben műtermi körülmények között dolgozik, részben a szabadban végzi tevékenységét (pl. tájfotók készítése vagy filmforgatások esetén).

Nem eldöntött kérdés, mennyire tekinthető önálló alkotónak az operatőr a filmkészítés folyamatában. Ha azt nézzük, hogy a rendező mellett gyakorlatilag alárendelt szerepet játszik, egy meglevő koncepciót kell megjelenítenie, akkor a válasz nem. Ha azonban belegondolunk, hogy tehetsége, szakértelme mily jelentős mértékben javíthat, illetve ronthat egy alkotás színvonalán, nyilvánvalóvá válik, többnek kell tekintsük, mint egy csavart a gépezetben.

 

Címkék: film operatőr vox
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miklosmohr.blog.hu/api/trackback/id/tr32946084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása