Amiket írok

Hogyan legyek filmvágó? - részlet

2009/02/16. - írta: Pacey

Az írás a VOX Mozimagazin 2006. májusi illetve júniusi számában olvasható teljes terjedelemben.

 

Már szóltunk arról, hogy a montázs és a vágás rokonfogalmak. Érdemes megállnunk itt egy-két gondolat erejéig és megemlíteni Szergej Eizenstein nevét, amihez a korai montázselméleti munkák nagy része fűződik. Ő világított rá a montázs gondolatkifejező, értelemadó szerepére, és tudatos felhasználására. Érdeklődésének középpontjában az állt, hogy milyen lehetőséget kínál a vágás, mint vizuális asszociáció, vagyis ha az előző képhez egy másikat hozzárendelünk, az milyen feszültséget teremt, milyen gondolatot fejt ki, amit az egyes képek nem tartalmaznak.

 

A vágás, vagy montírozás tulajdonképpen teret ad képzeletünk, és asszociációs érzékünk vándorlásának. Az idők során a különböző típusú vágások elnevezésével megkönnyítették (bár mivel a különböző elméletalkotók különböző neveket adtak a hasonló technikáknak, inkább megnehezítették…) azoknak a dolgát, akik inkább a filmkészítés fogalmaiért, elméleti hátteréért lelkesednek.

Röviden tekintsünk is át pár fontosabb montázstípust:

 

 

Párhuzamos vágás: Egy időben két különböző helyszínen zajló két történés képeit felváltva látjuk.

 

Ritmikus montázs: Ebben az esetben a hosszúságot a képek tartalma diktálja. Horrorfilmekben gyakran a feszültségkeltés eszközeként alkalmazzák. Használatával a képek és a hang együttesen érik el a kívánt hatást. (Érdemes kipróbálnod, hogy milyen  kedvenc Péntek 13 epizódod legizgalmasabb jelenete hanggal és anélkül....)

 

Intellektuális montázs: A néző asszociációs képességére próbál hatni, az összevágott képeken túl is utal valamely képen nem ábrázolható fogalomra.

 

Belső montázs: Ha a kamera lassan pásztázik előre vagy hátra, folyamatnak érzékeljük, egy jeleneten belül.

 

 

Címkék: film vox filmvágás
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miklosmohr.blog.hu/api/trackback/id/tr65946078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása