Amiket írok

Beérett a Körte

2009/09/21. - írta: Pacey

A cikk teljes egészében a SLAM Magazin októberi számában olvasható.

 

 

…Emlékszem, mikor 2002 tavaszán barátaimmal kilátogattunk Kaposváron valami korosztályos kosárlabda tornára (VI. korcsoportos diákolimpiai kosárlabda döntő). Előtte már tanakodtunk, melyik meccset, kiket lenne érdemes megnézni. Akkoriban még csak pár fiatal játékos volt, akiknek a nevét országosan ismerni lehetett, de egy nevet mindenkinek emlegettünk, hogy figyeljék, mert róla olyanokat lehetett hallani, hogy biztos nem bánják meg. Nem értünk oda túl hamar, de azért találtunk helyet. Miután leültünk, pár percig csak csordogált a meccs, majd az egyik fiatal bedobó nagyon szép kosarat szerzett. A közönség tapsolt. Haverom felém fordult: - Ő az a Körtélyesi?

Ő volt az.

Hallottunk már róla korábban, és, tényleg, látszott is, kortársai közül az egyik legtehetségesebb. Sok nyugodott a vállán. Társai, edzői tőle várták a megoldást, ha támadni kellett, ha védekezni. Irányítani a többieket. A legtöbb feladat mindig az ilyen játékosokra hárul. Viszont a legtöbb babért is ők arathatják le cserébe. Ennyi idős korban nehéz lehet ezt kezelni. Bármelyiket. Sőt, sokszor a sok dicshimnusz a nehezebb teher. Sok olyan reményteljes kosarast láttam, már, akik csak egy városnak voltak a „sztárjai” mégsem tudták kezelni a nyomást, és elkallódtak. Az ő nevét egy ország kosárlabdában járatos közössége ismerte. „Nem jelentett ez problémát nekem”-mondja. „ Jól esett természetesen, de nem sokat foglalkoztam vele.”

2009 nyarán Körtélyesi Gergely Franciaország válogatottja ellen készül a magyar nemzeti csapat tagjaként. Az ellenfélnél a Spurs sztárja Tony Parker, illetve a szintén az NBA-ben szereplő sokoldalú bedobó Boris Diaw, valamint a Warriors erőgépe, Ronny Turiaf számít húzónévnek. Ők hárman, minőségi társakkal (De Colo, Batum, Pietrus) karöltve Európa legerősebb csapatainak egyikét alkotják. Körte már játszott korábban az ellen a francia korosztályos válogatott ellen, melynek szintén ez a trió volt a vezére. 2002-ben, junior-Eb középdöntőben találkozott a két csapat. Parker 23 pontot vállalt, a franciák pedig kiütötték a magyar fiatalokat. Körte nyolc pontot tett be a közösbe hazai oldalon.

Ebből a csapatból viszonylag kevesen maradtak, akik még ma is aktív, első osztályban játszó kosarasok. Ilyen az említett meccsen 16 pontot szerző Gáspár Dávid, a Kaposvár egyik oszlopa Dávid Gergely, vagy a nyáron Kecskemétre igazoló Dénes Gábor. De többek kosárlabda karrierje nem ívelt olyan magasra, mint azt annak idején gondolhattuk volna. A rengeteg sérüléssel bajlódó Tanács Attila, Mihalics Zoltán, vagy akár Nunez Martin karrierje sem nyúlt hosszúra, bár utóbbi esetében tegye kezére a szívét, aki nem érné be azzal a vigaszdíjjal, hogy lenge öltözetű celebcsajokat ölelgethet a Playboyban…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miklosmohr.blog.hu/api/trackback/id/tr971396403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása