Amiket írok

NBA játékosok Európában - részlet (Basket Magazin október)

2009/02/15. - írta: Pacey

Álmaimban Európa? – NBA játékosok özöne Európa felé

 

 

Kezdetben az NBA egy, csak az Egyesült Államokban ismert kosárlabda-bajnokság volt. David Stern jó marketingstratégiával, és általában helyes döntéseket hozva egy globálisan ismert és világméretű rajongótáborral rendelkező ligát kreált belőle. Az elsöprő siker a játékosokból előbb szuper-, majd megasztárokat, a liga kosárlabda melletti üzletágaiból (pl.: ajándéktárgyak eladása) pedig pénzcsináló gépezetet csinált, mely javakból természetesen a játékosok is kikövetelték, és meg is kapták a részüket. Az amerikai válogatott verhetetlennek bizonyult. Az NBA a kosárlabda földi mennyországává, a játékosok számára elérhető végső céllá vált. Az elismerés óriási volt, a sapkával kontrollálni próbált fizetések méginkább. Ismerősen hangzik bizonyos Thierry Henry neve? És Stromile Swifté? Nos, a világklasszis focista, és a memphisi cserecenter éves fizetése szinte pontosan megegyezik.

Ahogy múlt az idő, pár dolog változni látszott. Az amerikai válogatott kikapott. Nem is egyszer. Európa bebizonyította, felnőtt tanítómesteréhez. Európai játékosok kezdtek özönleni a bajnokságba, s nemsokára sztárok lettek, bajnokságokat, MVP-címet nyertek. Idén nyáron pedig nyilvánvalóvá vált, gazdaságilag is vannak olyan erősek az öreg kontinens klubcsapatai, hogy egy-egy pályafutása elején-közepén járó jó képességű, NBA-s ajánlatokkal is rendelkező játékost elcsábítsanak.  Ehhez a nemzetközi pénzpiaci változások is hozzájárultak, amik a dollár meggyengüléséhez és az euró jelentős megerősödéséhez vezettek. Ennek köszönhetően az európai élgárdák nemhogy versenyképes, de alkalmanként indokolatlanul magas fizetést is tudnak ajánlani az NBA megbecsült, de leginkább hasznos kiegészítőemberként számon tartott játékosainak. Hogy ez mennyire bizonyul jó, a jövő szempontjából előremutató döntésnek, azt majd az idő eldönti. Ám egyelőre ne tekintsünk ennyire előre, nézzünk inkább vissza egy picit a nem is annyira régmúltba.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miklosmohr.blog.hu/api/trackback/id/tr10945267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása